Търсене на имоти

Все повече хора теглят ипотечен кредит с по-малко самоучастие. Има ли риск?

Въпреки прогнозите за увеличаване на лихвените проценти, българите не спират да теглят ипотечни кредити, съобщава bTV. От коментари на експерти в областта на банковото дело и жилищното кредитиране става ясно, че активният пазар на недвижими имоти в България и традициите на нацията ни да има собствен дом, подтикват хората да взимат заеми от банките. Досега лихвите бяха ниски, а ипотечните кредити – изгодни. Прогнозите обаче са за покачване на нивата им, макар и плавно, което би трябвало да обостри вниманието.
 

От Асоциацията на банките в България са калкулирали, че цените на имотите и ръстът на кредитите през изминалата година са далеч от нивата преди 10-11 години, когато нарастването за 12 месеца е било над 55%. Сега увеличението е към 13% при два пъти по-ниски лихвени проценти. Централната банка обаче ще следи с особено внимание броя на ипотечните кредити освен заради големия им брой, а и заради все по-малкия процент самоучастие. Оказва се, че голяма част от кредитоискателите разчитат на 100% или 90% финансиране от банките, което не е здравословно поведение. Ръст от дори 1% на лихвата, при дългогодишните кредити може да утежни месечния бюджет със стотина лева, коментират банкери.
 
Най-четени публикации:

Имоти от банки в България – къде да намерим и как да купим

Пасивни къщи в София – много слънце и малко разходи в името на децата и природата

Идва ли нова финансова криза? Цял свят обсъжда речта на легендарния Сорос


Прогнозите на експертите са, че през 2019г. лихвите ще тръгнат плавно нагоре. Ако тенденцията се задържи и през следващите 2-3 години, тези необезпокоителни 13% ръст в момента могат да станат много повече и тогава положението ще се разглежда като тревожно.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Domaza.bg. Можете да го изтеглите от Google Play или Itunes.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини