Търсене на имоти

Португалия официално призна, че ще поиска финансова помощ

Европейската комисия обеща да разгледа въпроса по възможно най-бързия начин, според анализатори страната има нужда от около 80 млрд. евро

Португалският премиер в оставка Жозе Сократиш обяви, че страната му ще поиска финансова помощ заради големите си външни задължения и високата цена на заемите от международните финансови пазари, предаде Асошиейтед прес.

"Правителството реши днес да поиска финансова помощ от Европейската комисия", изтъкна Сократиш.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу реагира мигновено на съобщението, че Португалия ще поиска финансова помощ. Той информирал португалския премиер, че молбата на Лисабон за активиране на механизмите за финансова подкрепа "ще бъде разгледана по най-бързия възможен начин в съответствие с приложимите правила", предаде Ройтерс.

Барозу изразил увереност, че "Португалия е способна да преодолее сегашните си трудности при солидарно отношение от страна на нейните партньори".

"Ние разполагаме с необходимите инструменти за оказване на такава финансова помощ посредством Европейския стабилизационен механизъм, достъпът до който е добре известен", заявил пред журналисти говорител на еврокомисаря по икономическата политика Оли Рен.

Така Португалия става третата страна от еврозоната след Гърция и Ирландия, която ще поиска финансова помощ от Европейския стабилизационен механизъм и Международния валутен фонд.

Според експерти страната се нуждае от 80 милиарда евро.

Цената, при която Португалия би могла да получи заеми на международните финансови пазари, скочи драстично след като на 23март парламентът отхвърли предложените от правителството мерки за икономии. Вчера правителството успя да пласира облигации с матуритет 6 и 12 месеца, но при доста високата доходност от съответно 5,1 и 5,9 на сто.

Това доведе и до политическа криза в Португалия, тъй като след вота на парламента по програмата за икономии правителството на Сократиш подаде оставка, а няколко дни по-късно президентът Анибал Каваку Силва разпусна парламента и обяви извънредни парламентарни избори на 5 юни.

Източник: www.investor.bg


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини