Търсене на имоти

10 най-горещи имотни пазара в света в сегмента „лукс“

Кои пазари на елитни имоти може да бъдат назовани като най-горещи в света за изминалата 2016-та година? Специалисти от компания Christie’s International Real Estate са подготвили доклад на име Luxury Defined, с който обобщават резултатите от изминалата 2016-та година в различни аспекти от елитния сектор на глобалния имотен пазар. Според отчета на компанията, най-горещ пазар за луксозни имоти се оказва канадският град Торонто.
 
Авторите на изследването поясняват, че докладът им относно горещите имотни пазари в сегмента „лукс“ не се основава на база най-високи цени – сравнението на пазарите по този показател е представено в другата част на докладите. Този доклад взема предвид, най-вече, следните показатели:
 • Средната продължителност на престоя на луксозния обект на пазара;
 • Темпото на покачване на цените;
 • Нивото на търсене;
 • Скоростта намаляване на запасите от луксозни имоти.
 
Също така от компанията подчертаха, че са изследвали само имоти, чиито цени започват от $1 млн. Като резултат, компанията е публикувала „лукс-термометър“, който показва най-горещите имотни пазари за изминалата 2016-та година:
 1. Торонто (Канада);
 2. Виктория (Британска Колумбия, Канада);
 3. Сан Франциско (Калифорния, САЩ);
 4. Остин (Тексас, САЩ);
 5. Чарлстон (Южна Каролина, САЩ);
 6. Окланд (Нова Зеландия);
 7. Париж (Франция);
 8. Сидни (Австралия);
 9. Сан Диего (США).
 
Направеното изследване за дейността на над 100 агенции за недвижими имоти по света показва, че луксозен обект в Торонто се продава средно за 17 дни. В комбинация с бързия растеж на цените, свитото предлагане и нарастващия инвеститорски интерес, този пазар е признат за най-горещ в света.
 
Изпълнителният директор на компания Christie’s International Real Дан Кон обяснява защо инвеститорите толкова активно купуват в Канада. Според него, те виждат в тази страна възможности за съхраняване на капиталите си. Също така, през 2016-та година на международния пазар се е наблюдавала относителна неопределеност, а Канада е известна със своята здрава икономика и стабилност.
 
Дан Кон: «През 2016-та преживяхме огромна несигурност, като една от особено привлекателните дестинации от геополитическа гледна точка е била Канада. Тази страна винаги ще бъде отлично място за инвестиции, тъй като Канада винаги ще си остане прекрасно място за живеене. В Онтарио вече планират да въведат данък за чуждестранни инвеститори, влагащи в имоти, но аз не мисля че този фактор би могъл наистина да отблъсне инвеститорите от Торонто».
 
Разбира се, в гореизброените градове не се намират най-скъпите имоти в света. В глобалната класация на луксозните имотни пазари, където се отчитат ценовите нива, за първи път в историята на изследванията на Christie’s International Real Estate намери място Хонконг, макар че преди Brexit класацията да бе оглавявана от Лондон.


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини